Ditt ansvar ved import av produkter

 

Etablerertjenesten får mange henvendelser fra gründere som skal selge produkter. De fleste spørsmålene vi får går gjerne på finansiering, formelle krav til å starte opp og hvordan man kan markedsføre seg. Få tenker på hvilke plikter man har når det gjelder produktenes egenskaper, som for eksempel miljøkrav. Vi har derfor samlet nyttig informasjon fra Miljødirektoratet til deg her.

Miljødirektoratet har mye informasjon på sine nettsider om hvordan de jobber med regelverk som gjelder kjemikalier og produkter. Her finner man bl.a. en oversikt over direktoratets ansvarsområder, men også veiledere for næringslivet.

Norge har implementert kjemikalieregelverket som gjelder i EU. Som importør eller produsent av stoffer alene, i blanding og i faste produkter (artikler), er man ansvarlig for at produktene man importerer overholder gjeldende krav i regelverket. Regelverket legger ansvar og plikter på virksomheter i hele forsyningskjeden. Det betyr at du har plikt til å ha kunnskap om hvilke kjemikalier produktene inneholder og kjennskap til aktuelt regelverk. Det er færre krav som gjelder om du importerer fra land innenfor EU/EØS-området.

Veiledere for næringslivet

For å få en oversikt over hvilke regler man må følge innen kjemikalieregelverket, anbefaler Miljødirektoratet å bruke veilederne som er utarbeidet for næringslivet. Direktoratet har veiledere for importører og produsenter av kjemikalier og produkter – disse finner du her.

Merk spesielt:

  • Før du importerer må du ha oversikt over innhold av farlige stoffer og at disse er lov å bruke i Norge. Du kan søke opp stoffer i direktoratets database Kjemikaliesøk eller i kjemikaliebyrået Echas database EUCLEF for å finne ut hvordan de er regulert.  

  • Farlige kjemikalier skal klassifiseres og merkes på norsk i henhold til CLP-regelverket før de kan omsettes eller tas i bruk.

  • Når kjemikaliene skal brukes i yrkesmessig sammenheng skal sikkerhetsdatablad på norsk følge med. Spørsmål om sikkerhetsdatablad kan rettes til Arbeidstilsynet sin svartjeneste.

  • Stoffer som gir stor grunn til bekymring (SVHC, substances of very high concern) føres opp på kandidatlista. Stoffene er kandidater til videre regulering. Virksomheter må informere kunder og myndighetene ved omsetning av faste produkter som inneholder SVHC-stoffer, og legge inn informasjon i Scip-databasen Echa.

  • Virksomhetene skal melde klassifisering og merking av stoffer til det europeiske kjemikaliebyrået (Echa), jfr. CLP artikkel 40. Plikten gjelder uavhengig av mengde. For noen kjemikalier skal virksomhetene også melde inn opplysninger til giftinformasjonssentre i Europa. Dette kravet er beskrevet i CLP-regelverkets artikkel 45.

  • Ved import eller produksjon av 100 kg eller mer pr. år av et klassifiseringspliktig kjemikalie må man deklarere innholdet til produktregisteret.

For å holde seg oppdatert på nyheter om kjemikalieregelverket, anbefaler Miljødirektoratet å abonnere på deres nyhetsmeldinger om kjemikalier.

 
Forrige
Forrige

Nordens første Brasilianske Jiu Jitsu på Jessheim

Neste
Neste

Grunderen som ønsker at folk skal hjelpe folk