Ofte stilte spørsmål fra gründere

Det er noen spørsmål som går igjen hos de fleste etablerere vi snakker med. Vi besvarer noen av dem her.


Kan jeg få pengestøtte til oppstarten av min bedrift?

Dette er nok det spørsmålet vi blir stilt oftest. De aller fleste gründere må bruke oppsparte penger, låne penger i banken eller skaffe investorer for å finansiere sin oppstart.

Har du en helt ny ide i markedet, som også har internasjonalt potensiale kan det være mulighet å få midler fra Innovasjon Norge. De har ulike virkemidler som markedsavklaringstilskudd, tilskudd til kommersialisering, oppstartslån og en rekke andre virkemidler. Se mer på Innovasjon Norge sine hjemmesider https://www.innovasjonnorge.no/no/

Grunnen til at Innovasjon Norge kun støtter helt nye ideer er at de med noe helt nytt i markedet tar en større risiko. De kan ikke sammenligne seg med noe som er gjort før. Videre ville det vært konkurransevridende om Innovasjon Norge gav penger til en bedrift, men ikke en annen med de samme ideene.

Driver du en gård har også Innovasjon Norge en rekke virkemidler rettet mot landbruksvirksomhet. Du kan lese mer om dette her. Skal du starte noe nytt på din gård kommer vi i etablerertjenesten gjerne på gårdsbesøk til deg.

Sjekk også med din kommune om den har næringsfond eller andre lokale støtteordninger for næringslivet.


Jeg trenger en næringsfaglig vurdering - hvordan går jeg frem?

Rød.png

Vi får også mange henvendelser angående næringsfaglige vurderinger.

Er du arbeidsledig og mottar dagpenger eller er under AAP, kan du søke NAV om å beholde dagpengene under planlegging og etablering av egen bedrift.

Et av kravene NAV stiller for at du skal få godkjent søknaden er at man må få gjennomført en såkalt næringsfaglig vurdering. For personer bosatt på Øvre Romerike er det Etablerertjenesten på Øvre Romerike som gjennomfører den denne vurderingen.

Slik foregår prosessen for å få gjennomført næringsfaglig vurdering:

  1. Du avklarer med din lokale NAV-veileder at du vil kunne kvalifisere for denne ordningen.

  2. Du bestiller næringsfaglig vurdering fra Etablerertjenesten her. Du må laste opp forretningsplan og CV i bestillingen.

  3. Vi tar et møte med deg enten på video eller på vårt kontor for å diskutere ideen din.

  4. Vi sender en faktura i VIPPS eller på EHF på kr. 1250. Når denne er betalt tas skjermdump av kvittering som så sendes til Etablerertjenesten via e-post etablerer@norgesvel.no NB! for å få faktura inn i VIPPS må du skru på “Hvis regninger i VIPPS” i appen. Mer informasjon her: https://vipps.no/produkter-og-tjenester/privat/regninger/regninger/

  5. Du vil så få den næringsfaglige vurderingen tilsendt pr. e-post. Denne vil så benyttes i videre kommunikasjon med din lokale NAV-veileder

    Les mer om NAVs ordning Dagpenger under etablering av egen virksomhet her

    


Hvordan registrerer jeg firmaet mitt i Brønnøysundregistrene?

Du må bruke samordnet registermelding for å registrere firmaet ditt i Brønnøysundregistrene. Du finner samordnet registermelding her og du må logge deg inn med Bank ID. Hva koster det?

  • Enkeltpersonforetak 2250,-

  • Aksjeselskap 5570,-

  • Ansvarlig selskap 2250,-

  • Samvirkeforetak 5570,-

Mer informasjon finner du på Brønnøysundregistrene sine hjemmesider https://www.brreg.no/


Hva slags selskapsform skal jeg velge?

Det er flere ulike selskapsformer å velge mellom når man skal starte firma. De vanligste er:

  • Enkeltpersonforetak

  • Aksjeselskap

  • Ansvarlig Selskap

  • Samvirkeforetak

Hvilken selskapsform du bør velge avhenger av flere typer vurderinger, for eksempel hvor mange som skal eie bedriften, om det er stor risiko, om du har behov for å få inn investorer og om du ønsker å være ansatt i egen virksomhet. Ved å delta på våre populære gratis grunnkurs vil du få et bedre grunnlag for å vurdere hva som passer deg best: Altinn har også en god side der du kan sammenligne de fire mest vanlige selskapsformene: Altinn.no - Starte og drive bedrift


Kan jeg ta patent på ideen min?

Det er ulike måter å beskytte en ide på. For å få patent må oppfinnelsen være en konkret løsning på et teknisk problem.

I tillegg har man varemerke og designbeskyttelse. Varemerke beskytter navn og logo. Designbeskyttelse beskytter utseende og form på et produkt du har laget.

En forretningside får du dessverre ikke noen beskyttelse på. Det vil si at du kan ikke beskytte det å drive en butikk, frisør, konsulenttjenester eller lignende.

Vi anbefaler å ta en titt på Patentstyret sine hjemmesider for mer informasjon https://www.patentstyret.no/


Hvordan skal jeg markedsføre meg på sosiale medier?

I de senere årene så har sosiale medier styrket sin posisjon som aktuell markedsføringskanal for mange produkter og tjenester. Mange gründere vi snakker med lurer på hvordan de skal gå frem for å få lage en effektiv kampanje på for eksempel Facebook. Det er ikke noe klart A4 svar på dette. Det kommer helt an på formålet med markedsføringskampanjen, hvilken målgruppe man sikter inn på å nå samt estimert reklamebudsjett, for å nevne noe.

Foto: Unsplash - Josuah Eaerle

Foto: Unsplash - Josuah Eaerle

Det er ikke sikkert at Facebook er den rette kanalen i det aktuelle tilfellet engang. Kortversjonen i vårt svar er at det er viktig at enhver som skal lykkes med egen bedrift å få grunninnsikt i markedsføring, deretter søke dypere innsikt i markedsføringsaspekter relevante for oppstartsvirksomheten.

Områder det lønner seg å ha markedsføringsinnsikt i for en gründer er:

  • hva er markedsføring?

  • hva er markedsføringens 4 P-er?

  • hva er mulige markedsstrategier for deg?

  • hvordan gjennomføre en enkel markedsundersøkelse?

  • hvordan gjennomføre en kundeinnsiktsundersøkelse?

De fem punktene ovenfor og andre ting knyttet til markedsføring vil du få innsikt i ved å delta på Etablerertjenestens temakurs i markedsføring. Meld deg på her